Doprava zdarma pri objednávke nad 100€.

Chute Maroka: Berber tajine

Tajine: Kulinárska perla Maroka

Marocký tajine nie je len jedlom, ale spôsobom života. Vychádza z bohatej histórie spojenej s arabskou, berberskou a osmanskou kuchyňou, vytvárať jedinečnú kombináciu arómy a chuti.

morocco-6594006_640

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • História Tajine: Tajine má hlboké korene v marockej histórii. Jeho jednoduchá, no bohatá kultúrna zmes sa odráža v každom hlte tohto jedinečného pokrmu. Podľa niektorých zdrojov sa história tajine datuje do čias Harúna al-Rašída, piateho abbásovského kalifa. Koncept varenia v tajine sa objavuje v slávnej Tisíc a jednej noci, zbierke príbehov v arabskom jazyku z 9. storočia.

 

  • Príprava a Ingrediencie: Výber korenín a surovín hrá kľúčovú úlohu v príprave tajine. Spojenie mäsa a zeleniny v hlinenom hrnci vytvára bohaté chute, ktoré vyčaria úsmev na tvárach každého gurmána.

 

  • Variácie Tajine: Od klasických s kurčaťom a olivami, rybací tajine až po sladké verzie s ovocím. Tajine ponúka širokú škálu variácií pre každý vkus.
  • Marocký Štýl Stolovania: Tajine hrá kľúčovú úlohu pri rodinných a spoločenských udalostiach. Marocký spôsob stolovania zdôrazňuje zdieľanie radosti z jedla s blízkymi.

 

  • Vzrušujúca Súvislosť s Obchodom: Pri dohadovaní obchodu s miestnymi obchodníkmi s koženými taškami, batohmi a kabelkami býva tajine neoddeliteľnou súčasťou. Diskusie o kvalite a vyjednávanie o cene sú sprevádzané vôňou a chuťou tejto tradície.

 spice-cone-3280663_640

Recept: Ingrediencie:

  • 500g kuracích stehien
  • 1 cibuľka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 paradajky
  • 3 stredne veľké zemiaky
  • 3 mrkvy
  • 1/4menšej tekvice hokaido / maslovej  tekvice
  • 1 cuketa 
  • hrsť hrášku
  • 1 štipľavá paprička
  • Korenie (2 čl - kurkumy, 2čl. - červená paprika, 1 čl. mletého zázvoru, 1čl -  mletého rímskeho kmínu) a soľ podľa chuti Postupne treba ochutnávať, pretože zelenina potrebuje soli viac.

couscous-3440042_640

Postup:

  1. Kurča aj s kožou osolíme a na silnom plameni osmažíme na troche olivového oleja
  2. Kým sa nám kurča smaží nakrájame si na plátky všetkú zeleninu
  3. Pripravíme si zmes korenia s pretlačeným cesnakom a rozmiešame ju s 1 pl. olivového oleja a troche vody.
  4. Zmes korenia nalejeme na nakrájanú zeleninu a poriadne premiešame
  5. Smažiace  sa stehná stiahneme na stredný plameň a začneme naň ukladať zeleninu do tvaru ihlanu. Začíname vždy mrkvou, ktorá potrebuje najviac času. 
  6. Na koniec prisypeme za menšiu hrsť hrášku a na vrchol ihlanu vložíme čili papričku.
  7. Prikryjeme čiapočkou tajinu alebo pokrievkou hrnca.
  8. Varíme kým všetko nezmäkne. V prípade, že zelenina pustí veľa vody, necháme ju vyredukovať otvorením pokrievky.
  9. Podávame s pita chlebom alebo plackami.

Vyskúšajte tento recept a prenesiete sa priamo do kúzelného sveta marockých chutí. Tajine je viac než jedlo - je to zážitok pre vaše zmysly.

PS: Na výrobu každého koženého batohu, tašky či kabelky Berber je potrebné zjesť minimálne jeden Tajine.

Späť do obchodu